Shoppa smart och säkert på Internet.

Miljoner människor shoppar alltifrån musik, böcker och programvara till elektronik och möbler på Internet. Seriösa Internetbutiker tillämpar säkerhetsfunktioner som gör transaktionerna säkra. Det finns dock några säkerhetstips som du bör följa för att slippa bli offer för cyberkriminaliteten.

 1. Använd en säker betalningsmetod och kontrollera dina kreditkortsutdrag varje månad.

  Via kreditkorts- och kontoutdragen får du en förteckning av alla transaktioner, vilket kan hjälpa dig att identifiera eventuell obehörig aktivitet. Beroende på var du bor och vilken sorts kreditkort du använder kan du skyddas av lagen och endast vara ansvarig för en begränsad summa om ditt kreditkort blir stulet och utnyttjas.

 2. I seriösa Internetbutiker används en särskild teknik för att se till att dina personuppgifter skyddas under hela transaktionen.

  Hackare kan försöka avlyssna din kommunikation med Internetbutiken och därför krypterar seriösa butiker dina personuppgifter när de överförs via Internet. Den populäraste krypteringstekniken heter SSL (Secure Socket Layer). Ett sätt att ta reda på om en webbplats är säker är att kontrollera sidans webbadress (URL): den ska börja med ”https” och inte med ”http”. Ring Internetbutikens kundtjänst och fråga om deras säkerhetspolicy om du är osäker.

 3. Köp avancerad datorsäkerhetsprogramvara som kan identifiera och blockera eventuella intrång när du shoppar på Internet.

  Säkerhetsprogram kostar inte särskilt mycket och du kan spara mycket pengar på att Internetbedrägerierna stoppas innan det är för sent. Välkända säkerhetsprogram som McAfee® Internet Security ger ett bra skydd vart och när du än surfar. McAfee Internet Security vaktar din identitet genom funktioner som SiteAdvisor® och skydd mot identitetsstöld och nätfiske.

 4. Skicka aldrig kontanter med post.

  Seriösa Internetbutiker ber dig nästan aldrig att skicka kontanter. I många länder är det till och med olagligt att skicka kontanter per post. Använd en betalningsmetod där du får ett kvitto på transaktionen som säkerhet om någonting går fel.

 5. Handla inte på en webbplats om du inte känner dig helt säker på den.

  Lita på din magkänsla. Om det känns som om något är fel på det företag som du beställer från ska du inte genomföra transaktionen. Om ett erbjudande är ”för bra för att vara sant”, så är det kanske det. Det finns många andra webbplatser att handla på – och det är bäst att ta det säkra före det osäkra.